Συχνές ερωτήσεις

1. Τι οξύτητα έχουν τα ελαιόλαδα που παράγετε και εμπορεύεστε;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα μέχρι 0,8. Παρ'όλα αυτά, η εταιρία μας θέλοντας να εξασφαλίσει τη κατά το δυνατόν καλύτερη ποιότητα για τον καταναλωτή έχει ακόμη χαμηλότερη οξύτητα από το όριο.
2. Τι σημαίνει οξύτητα;
Είναι η ποσότητα ελεύθερων λιπαρών οξέων σε ένα λάδι. Όσο μικρότερη είναι αυτή η ποσότητα τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητά του. Άρα όσο χαμηλότερη η οξύτητα τόσο το καλύτερο σε ποιότητα και γεύση.
3. Τι είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο; Ποια η διαφορά μεταξύ εξαιρετικού παρθένου και απλού ελαιολάδου;
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι λάδι πολύ υψηλής ποιότητας το οποίο δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία και έχει οξύτητα εως 0,8. Το απλό ελαιόλαδο είναι μίγμα μιας ποσότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου μαζί με επεξεργασμένο-ραφιναρισμένο ελαιόλαδο. Είναι χαμηλότερης ποιότητας και η οξύτητά του είναι εως 1. Η χαμηλή οξύτητα βασίζεται στο ότι το ελαιόλαδο έχει υποστεί επεξεργασία. Όταν το ελαιόλαδο υπόκειται σε επεξεργασία η οξύτητά του πέφτει αλλά η ποιότητά του είναι χαμηλότερη από αυτή του εξ. Παρθένου
4. Από ποια περιοχή συλλέγεται το ελαιόλαδο σας;
Πελοπόννησο, ευρύτερη περιοχή Αρχαίας Ολυμπίας.
5. Γίνεται κάποια επεξεργασία στο ελαιόλαδο σας;
Όχι, καμία. Το λάδι όπως έρχεται από τη φύση εμφιαλώνεται κατευθείαν.
6. Τι σημαίνει ψυχρή πίεση;
Ότι το ελαιόλαδο εξάγεται από τους καρπούς ελιάς με διήθηση ή με φυγοκέντρηση του ελαιοπολτού σε θερμοκρασία έως 27 βαθμούς. Η χαμηλή αυτή θερμοκρασία εξασφαλίζει ότι διατηρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Με άλλα λόγια δεν καταστρέφεται το λάδι.
7. Πόσες θερμίδες έχει το ελαιόλαδο;
Μια κουταλιά της σούπας έχει περίπου 126 θερμίδες.
8. Πώς μαγειρεύεται το ελαιόλαδο;
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λόγω της φρουτώδης γεύσης του και της υψηλής ποιότητάς του είναι καλό να χρησιμοποιείται ωμό ώστε να μπορείτε να απολαύσετε στο μέγιστο τη γεύση του. Παρ' όλα αυτά, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα μαγειρευτά προς το τέλος του μαγειρέματος. Όσον αφορά το τηγάνισμα, η θερμοκρασία μαγειρέματος δεν πρέπει να ξεπερνάει του 180 βαθμούς ώστε να μην καταστρέφονται οι θρεπτικές του ουσίες και να μην καίγεται.
9. Κάνει να τηγανίζω με ελαιόλαδο; Η πρέπει να προτιμώ σπορέλαια;
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το τηγάνισμα με ελαιόλαδο είναι όχι μόνο ασφαλές αλλά κάνει και καλό στον οργανισμό. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερθερμανθεί, το ελαιόλαδο κρατάει περισσότερα θρεπτικά από τα άλλα λάδια. Πρέπει να μην ξεπερνάμε κατά το τηγάνισμα τους 180 βαθμούς. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα πάνω στα φαγητά το οποίο εμποδίζει να εισχωρήσει πολύ λάδι στο βάθος της τροφής. Αυτό κάνει το φαγητό πιο νόστιμο αλλά και πιο υγιεινό. Τα τηγανισμένα φαγητά σε ελαιόλαδο έχουν λιγότερα λιπαρά από αυτά που έχουν τηγανιστεί σε άλλα λάδια. 3-4 φορές μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί το ίδιο λάδι στο τηγάνι.
10. Το χρώμα παίζει ρόλο στην ποιότητα του ελαιολάδου;
Όχι, το χρώμα του λαδιού δεν έχει σχέση με την ποιότητά του. Πολλές φορές παίζει ρόλο η περιοχή προέλευσης και ο χρόνος συγκομιδής του ελαιοκάρπου για το χρώμα του ελαιολάδου.
11. Πώς πρέπει να αποθηκεύω το ελαιόλαδο;
Οι δύο κύριοι εχθροί του ελαιολάδου είναι το φως και η ζέστη. Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται απαραιτήτως μακριά από το φως και σε δροσερό μέρος. Εάν αγοράζετε ελαιόλαδο σε 5λιτρη συσκευασία είναι καλό να μεταγγίζετε το λάδι σε άλλες μικρότερες συσκευασίες, είτε γυάλινες είτε πλαστικές ειδικά εάν το καταναλώνετε αργά.
12. Ποια είναι η καλύτερη συσκευασία για το λάδι;
Οι συσκευασίες οι οποίες κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ είναι εγκεκριμένες από πλευράς υγιεινής. Το πλαστικό , το γυαλί και ο λευκοσίδηρος των δοχείων είναι κατάλληλα υλικά για τρόφιμα. Εάν γενικά καταναλώνετε το λάδι γρήγορα, όλες οι συσκευασίες είναι ανθεκτικές. Εάν όμως έχετε 5λιτρο δοχείο το οποίο κρατάτε για πολλούς μήνες, είναι καλό να μεταγγίζετε το λάδι σε άλλες μικρότερες κατά προτίμηση, γυάλινες.
13. Πώς μπορώ να καταλάβω εαν ένα λάδι έχει μούργα; Είναι θετικό ή αρνητικό για ένα λάδι να έχει μούργα;
H μούργα είναι ένα ίζημα ανοιχτού χρώματος, το οποίο κατακάθεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας. Το συσκευασμένο εξ. Παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει μούργα γιατί περνάει από ελαφρύ φιλτράρισμα. Παρ' όλα αυτά δεν είναι κάτι επικίνδυνο και δεν υποδηλώνει κακή ποιότητα εάν το λάδι έχει μούργα.
14. Το λάδι με καίει στο λαιμό. Σημαίνει ότι έχει κακή ποιότητα;
Όχι. Το πικάντικο, όπως λέγεται, είναι ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που υποδηλώνει υψηλή ποιότητα.
15. Το λάδι είναι πικρό. Σημαίνει ότι έχει κακή ποιότητα;
Όχι. Το πικρό είναι ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού. Παρθένου Ελαιολάδου το οποίο υποδηλώνει υψηλή ποιότητα.
16. Το λάδι είναι πολύ παχύρρευστο/ λεπτόρρευστο. Τι σημαίνει;
Το πόσο παχύρρευστο ή λεπτόρρευστο είναι ένα λάδι δε συνδέεται άμεσα με το πόσο καλό είναι. Είναι καθαρά θέμα προτίμησης και συνήθειας του καταναλωτή.
17. Το λάδι είναι θολό. Γιατί;
Το λάδι θολώνει όταν έχει βρεθεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Η διαύγειά του επανέρχεται όταν τοποθετηθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Το να θολώσει δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητά του.
18. Ακούω στα ΜΜΕ ότι το λάδι χύμα δεν είναι καλό. Γιατί;
Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν το συσκευασμένο ελαιόλαδο γιατί έχει υποστεί πολλούς ελέγχους και επειδή είναι ένα επώνυμο προϊόν για το οποίο εγγυώνται οι εταιρίες παραγωγής. Οι εταιρίες αυτές ελέγχονται συχνότατα για το λάδι που προσφέρουν στους καταναλωτές. Το χύμα ελαιόλαδο από την άλλη δεν υπόκειται σε κανένα χημικό έλεγχο ώστε να πιστοποιηθεί η ποιότητα του αλλά και ούτε η γνησιότητά του. Γι' αυτό, έρευνες δείχνουν ότι το χύμα ελαιόλαδο είναι πολλές φορές είτε νοθευμένο είτε εκτός ποιοτικών προδιαγραφών του κώδικα τροφίμων.
19. Υπάρχει γενετικά μεταλλαγμένο ελαιόλαδο;
Όχι, γιατί δεν υπάρχουν γενετικά μεταλλαγμένες ελιές.
20. Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του εξ. παρθένου ελαιολάδου για την υγεία;
Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο βοηθάει Στην μείωση της κακής χοληστερίνης ( LDL ) Στην διατήρηση της καλής χοληστερίνης ( HDL ) Στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών του καρκίνου Στην πρόληψη της χολολιθίασης Επίσης προσφέρει θεραπευτικές ιδιότητες σε ασθενείς με γαστρικό έλκος και ρευματοειδή αρθρίτιδα ,θεραπευτικές ιδιότητες στην διαιτητική αγωγή του διαβήτη.
21. Γιατί είναι τόσο πράσινο;
Το λάδι μας συλλέγεται από ελαιώνες της Πελοποννήσου και οι περιοχές αυτές φημίζονται για το σκούρο πράσινο χρώμα του ελαιόλαδου. Το χρώμα βεβαίως οφείλεται στην χλωροφύλλη.
22. Αφού το λάδι είναι τόσο υγιεινό, γιατί το περιορίζουν στις δίαιτες;
Όλα τα λάδια έχουν τις ίδιες θερμίδες. Οι διάφορες διαίτες όμως το περιορίζουν διότι έχει αρκετές θερμίδες και υπάρχει όριο θερμίδων στις διαίτες.
23. Γιατί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το ελαιόλαδο έχουν την ίδια οξύτητα; Σημαίνει ότι έχουν την ίδια ποιότητα;
Δεν είναι το ίδιο. Το Εξαιρετικό Παρθένο είναι το καλύτερο. Το απλό ελαιόλαδο έχει χαμηλή οξύτητα λόγω βιομηχανικής επεξεργασίας ενώ το Εξαιρετικό Παρθένο είναι από την φύση του χαμηλό σε οξύτητα χωρίς να υπόκειται σε επεξεργασία.
24. Γιατί το λάδι δε γράφει πια οξύτητα ενώ πριν έγραφε; Έχει αλλάξει κάτι στην ποιότητα;
Βάση της νέας νομοθεσίας της ΕΟΚ που έχει ισχύς από ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2003 πρέπει όλοι να εναρμονιστούν σ' αυτή την νομοθεσία και δεν θα αναγράφεται πλέον η οξύτητα.
25. Ποιος είναι ο χρόνος ζωής του ελαιολάδου σας;
Το προϊόν μας έχει 12 μήνες ζωής. Φυσικά εάν αποθηκευθεί σωστά και διατηρηθεί σωστά κρατάει πολύ παραπάνω.
26. Έχω χοληστερίνη. Κάνει να τρώω ελαιόλαδο; Πόσο καθημερινά;
Βεβαίως και βοηθάει στην μείωση της κακής χοληστερίνης ( LDL )
27. Τι είναι το πυρηνέλαιο;
Πυρηνέλαιο είναι μείγμα ελαίου που προκύπτει από το σπάσιμο του πυρίνα της ελιάς με Παρθένο Ελαιόλαδο.
28. Γιατί υπάρχουν συχνά αυξομειώσεις στις τιμές των ελαιολάδων στα SM
Οφείλεται καθαρά στην σοδειά και οι αυξομειώσεις προέρχονται κυρίως από την πρώτη ύλη.
29. Το λάδι που αγόρασα έχει πολύ ανοιχτό χρώμα ενώ όταν το αγόρασα ήταν σκούρο. Πού οφείλεται;
Η αλλαγή του χρώματος οφείλεται στην έκθεσή του στο φώς, Κατα προτίμηση μην καταναλώνετε ελαιόλαδο που έχετε εκθέσει στο φως και έχει αλλάξει το χρώμα του.
30. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ βούτυρο ή ελαιόλαδο στο τηγάνι;
Το ελαιόλαδο είναι καλύτερο από το βούτυρο.